top of page

A környezeti wellbeing az ESG szolgálatában

Updated: Jul 11, 2023

Legyél felelőségvállaló vezető a céged és a társadalom irányában úgy, hogy a bolygónk se lássa kárát! Ezt a jelmondatot minden CSR vezető falán megtalálhattuk, és az ESG modell is ezt építi tovább, teszi értékelhetőbbé, mérhetőbbé. A vállalati wellbeinget megvalósító jóllét mentor ilyen támogató környezetben szinte szárnyal, hiszen az alapértékeiben minden érintett résztvevő elkötelezett és motivált.Mai példánkban a munkahelyi környezeti wellbeing elsődleges kérdéseit vizsgáljuk: Hogyan induljunk el, mi a fontos? Mik a trendek? Mitől lesz kedve a munkatársaknak újra visszatérni az irodákba? A home office kérdésében mit tehet a vállalat?


A munkavégzésünk során igen különböző és gyakran változó érzelmi, mentális aktivitást várnak el tőlünk, melyet a feladatok, vagy az érintett munkatársak és ügyfelek habitusa, értékrendje diktál.


Ez már önmagában is 2-3 féle viselkedési stílust jelent. Mik is ezek?

„Légy nyitott, kommunikálj, prezentálj, beszélj sokat – tárgyalj, motiválj, kollaborálódj, mobilozz, kávézz, vagy koncentrálj és maradj csendben, mozogj szabadon - ülve a székedben vagy állva az íróasztalnál -, a lényeg, hogy érezd jól magad, miközben termeled a profitot! Légy kreatív, ne legyél fáradt, relaxálj, aludj jól, felejtsd el a zavaró körülményeket, az anyagi gondjaidat, a családi problémákat, és a stresszt!


Hol és hogyan tudod ezt megtenni? Ehhez elsősorban egy támogató vállalati kultúra és megfelelően kialakított és szabadon használható fizikai környezetre van szükség. Alakítsunk ki humánus, ergonomikus irodákat és otthoni munkahelyeket kreatív, pihentető és változatos munkakörnyezetet!


Igen, ezt már sokszor hallottuk, de ki tudja bebizonyítani, hogy ez valóban működik? Hogyan mérhető mindez? Hogyan támogatja ez a wellbeinget és az ESG besorolást?

Már hazánkban is elérhető 2016 óta a WELL minősítés rendszere, mely az egészséges és motiváló belső terek kialakítását és üzemeltetését segíti. A meglévő épített környezet és a benne dolgozni vágyó közösség lehetőségeire, testreszabottan 10 fejezetben ír elő kötelező és ajánlott tennivalókat.


A javasolt megoldások is mind adatalapú kutatásokon alapulnak és a működés hatékonyságát, fenntarthatóságát komoly belső kommunikációs tanácsadással és a környezeti és működési adatok folyamatos gyűjtésével és elemzésével biztosítja a rendszer. A munkahelyi ergonómiai komfort is mérhető ezzel a módszerrel, valamint az ezzel szorosan összefüggő mentális terhelés csökkenése is.


Azonban a wellbeing szellemében kialakított munkakörnyezet nem egyenlő a betegség és fizikai-mentális panaszok hiányával, vagy csökkenő tendenciájával. A wellbeing gyakorlat pozitívan befolyásolja az elkötelezettségünket, a terhelhetőségünket, a hatékonyságunkat, a motiváltságunkat és egy kiegyensúlyozott, egészséges, pozitív és produktív munkavállalóvá és társadalmi szereplővé tesz minket.


A WELL Standard az egészséges munkakörnyezet kialakításával átlátható és mérhető keretét adja az ESG kritériumrendszer "S=Social" pillérének.Nézzünk is egy gyakorlati példát: A cipész cipője

Actiu – Cool Working a WELL jegyében


A spanyol piacvezető munkakörnyezeti tanácsadó és bútorgyártó Actiu alapító-vezérigazgatója, Joaquín Berbegal szerint az iroda design kulcsszerepet játszik a munkaerő megtartásában és bevonzásában. Az irodai környezetnek támogatnia kell a hibrid munkavégzést, a kommunikációt, az agilis munkafolyamatokat; inspirálnia kell a munkatársakat, valamint tükröznie a vállalati arculatot és kultúrát. A munkahelyi környezetnek, a berendezésnek, a világításnak, az akusztikának pozitívan kell befolyásolnia az ott dolgozók mentális és fizikai egészségét. A JLL „Human Experience” felmérése szerint a munkahelyükkel elégedett munkatársak 56%-a elkötelezett a cég iránt, míg a munkahelyükkel nem elégedett munkatársaknak mindössze 16%-a.


Az Actiu Cool Working koncepciója a feladatok szerint tagolja a tereket és azt vallja, hogy az eredményes munkavégzés érdekében a fizikai környezet mellett ugyanolyan fontos a szociális és a kommunikációs tevékenység. Az irodai tér optimális berendezése messze túlmutat a bútorok kiválogatásánál és elhelyezésénél, a hangsúly a különböző tevékenységeknek megfelelő agilis munkahelyeken van. A High Performance munkahelyeken az egyén igényeinek figyelembevételével a hangsúly a kollaboráción, a csoportos és projekt alapú munkavégzésen van, amely megkívánja a munkahelyek feladatok szerinti rugalmas átalakíthatóságát és a munkatársak, illetve a teamek közötti gyors interakciót, legyen szó tanulásról, munkáról vagy kötetlen beszélgetésről.


Az Actiu olyan új, dinamikus bútorokat és megoldásokat fejleszt, amelyek megkönnyítik a kommunikációt, az együttműködést, emellett kényelmesek is. A lehetőség, hogy a dolgozók a nap folyamán igényeik szerint szabadon változtathatják a munkavégzés helyét és formáját, javítja állóképességüket, fizikai állapotukat és nagyobb szabadságot biztosít Az Actiu öt különböző munkavégzési típusra tagolja az irodát a Cool Working koncepció szerint:

  • Focus - koncentrációt igénylő munka, home office esetén is.

  • Team work - csapatmunka,

  • Social Time - közösségi élet, szocializációt támogató programok

  • Learning - tanulás és tudásmegosztás

  • Privacy - egyéni munkahely és ennek megfelelő home office


A környezet és viselkedés kapcsolatát évszázadok óta vizsgálja az emberiség. Az hogy egy lakó-, iroda-, köz- vagy gyárépület esztétikája, szolgáltatásai és általános minősége milyen szinten határozza meg közérzetünket, nem is szorul különösebb magyarázatra.


Ezen elveknek megfelelően már létezik olyan jógyakorlat, mely mind a fehér- mind pedig a kékgallérosok épített környezetét (gyárcsarnok) kiemelten kezeli, és a minősítésre sem sajnálja az energiát. Az Actiu 2008-ban felépült környezettudatos és energiatakarékos Technológiai Parkja 60.000 m2 napelemmel a gyárépület tetőzetén először LEED Gold – jellemzően zöld – minősítést kapott 2011-ben, ezt követően LEED Platinum minősítést 2017-ben, majd néhány évvel később elnyerte a WELL minősítés legmagasabb Platinum fokozatát is. Ezzel Európa legzöldebb és legemberközpontúbb épületegyüttese lett.Az Actiu saját WELL minősített irodáiban a bútorozáson túl odafigyeltek a megfelelő ivóvíz-pontok kialakítására, az egészséges ételeket kínáló automaták bevezetésére, lépéseket tettek a munkahelyi sportolási lehetőségek megteremtésének érdekében, beépítettek a levegő és a víz minőségét mérő szenzorokat a WELL által meghatározott paraméterek alapján. Ezeket az adatokat gyűjtik és elemzik is. A tágas, parkosított kert, a természetes fény, a megfelelő mennyiségű zöld zóna és kollaborációs tér az ergonómiailag kialakított munkaterületekkel kombinálva segítik elő a kényelmet, a hatékonyságot és a kommunikációt. A felmérésekből származó adatok azt támasztják alá, hogy a WELL által előírt kritériumok alapján tervezett és kivitelezett létesítmény 20%-al javítja az ott dolgozók egészségét, 86 %-al a kreativitását és 30 %-al a termelékenységet. Ha csupán ezt a három értéket vizsgáljuk a megtérülés máris könnyedén kimutatható.


A mentális wellbeingre gyakorolt pozitív hatása egy ilyen környezetnek is mérhető, közvetett statisztikák alapján. De a spanyol családi cég még mindig nem állt meg és a hatékonyságot mérhetővé is tették. Az Actiu Next App az asztalba integrált szenzorokkal és a felhőben tárolt adatokkal képes nyomon követni a munkatársak üléskényelmét, a helyes üléspozíciót az íróasztalnál és a megfelelő testtartást. A környezeti tényezők monitorozásával figyelemmel kíséri a helyiség hőmérsékletének, a páratartalomnak, a fényerőnek az alakulását. Az alkalmazással a munkahelyek, tárgyalók helykihasználtsága is nyomon követhető és optimalizálható, ami a hibrid munkaszervezés egyik kulcsa.


A fenti példában láthatjuk, hogy egy szervezet a bolygónk légkörét hatalmas napelemparkjával ugyanúgy védi, mint az üzemi területen a robotokat felügyelő gyártástechnológus csigolyáit a munkaszékébe épített szenzornak köszönhetően. És minden technológiai és mesterséges intelligenciai megoldás mellett a szervezet kultúrája továbbra is emberi maradt, érintkeznek egymással, nevetnek, közösen főznek a vállalati konyhában, és a kreativitásuk csak úgy szárnyal. A wellbeinget szem előtt tartó környezet is ilyen kifinomult, részletekre odafigyelő és komplex, de legfőképp emberi!


Feuertag Ottó, Bakonyi Gyöngyi

Europa Design

130 views0 comments

Comments


bottom of page