top of page

Segítségnyújtás téren és időn túl

Segíteni szeretnék az embereknek! Tenni szeretnék valamit azért, hogy jobb legyen a környezetemnek! Talán én is hozzájárulhatok ahhoz, hogy élhető világban nőjenek fel a jövő generációi! Ehhez hasonló „sokak számára ismerős hangzású” gondolatok nyomán valósult meg a Wellbeing Szövetség nyárvégi online találkozója, perspektívát mutatva a segítségnyújtás konkrét megvalósításához, finoman rávilágítva a valódi szolgálat mélységeire.



Az előző találkozó szellemiségét követve a Szövetség ez alkalommal is azt tűzte ki céljául, hogy olyan szervezetet és eseményt mutasson be, amely a mentális, érzelmi és fizikai egészség, vagyis a wellbeing fontosságára összpontosít. Meghívott vendége a LESZ – Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége volt, amelynek működéséről és terveiről Dudás Erika elnök, valamint Fábiánné Páger Anna és Simó Irma szakemberek beszéltek a résztvevőknek. Tanulságos és elgondolkodtató élmény volt hallgatni a beszámolójukat, hiszen szavaikból áradt a több évtizedes szakmai tapasztalat arra nézve, hogy egy szervezet hogyan és milyen módon tud igazán segíteni a mentális és érzelmi problémákkal küszködő embereknek. Egy olyan szövetség, amely időt, energiát és pénzt nem sajnálva képezi ki az önkénteseit, akik végül teljesen anonim módon, bármiféle hírverés nélkül igyekeznek helytállni a telefon mögött, napi több órában kezelve a legkülönfélébb krízishelyzeteket. Szakembert próbáló feladat ez, amely olyan alap tulajdonságokat követel meg, mint pl. az érzelmi stabilitás, a lelki ellenálló és megküzdési képesség, a tolerancia és kontroll magas foka, empátia és a pszichológiai érzék. Mindezen készségek elsajátítása kötelező az önkéntesek számára, hiszen csak így tudnak valódi segítséget nyújtani az őket felkereső bajbajutottaknak.


A LESZ statisztikai adatai alapján a telefonhívások 70-80%-ban a mentálhigiénés prevencióról, 20%-ban különböző krízisek kezelésről és 3-5%-ban a szuicid helyzetek, vagy akár az öngyilkossági hajlamok kezeléséről szól. Súlyos tények ezek, s pont ezért hangsúlyozza és hirdeti annyira a LESZ a prevenció fontosságát, a mentálhigiénés tudatosság fejlesztését. Ennek érdekében rendezik meg a Lelki Egészség Világnapi Szakmai Konferenciát is október 13-14-én Balatonfüreden. Abban bíznak, hogy ha a civil, az állami és a versenyszféra képviselői összefognak, még hatékonyabbá válhat a segítségnyújtás. Mi, a Wellbeing Szövetség sorsközösséget érzünk minden ilyen megmozdulással, s jószívvel ajánljuk a Konferencián való részvételt, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségével való kapcsolatfelvételt.


Amennyiben szeretnél többet megtudni a konferenciáról és a részvétel feltételeiről, kattints az alábbi linkre:



A meetup második felében természetesen most sem maradhatott el a résztvevők bemutatkozása, hiszen a közösségépítés, az összefogás nem titkolt célja a Wellbeing Szövetségnek. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a széleskörű rálátás érdekében a Szövetség egy meglepetésvendéget is hívott erre az alkalomra. Bemutatkozott dr. Újhelyi István európai parlamenti képviselő, aki a wellbeingért és mentális egészségért felelős kabinet egyik alapítója. Beszédében kihangsúlyozta, hogy az Európai Parlament történetében most először alakult meg egy olyan egészségügyi albizottság, amelynek egyik fő törekvése a mentális egészség témájának középpontba helyezése, az ehhez kapcsolódó kutatások, programok előremozdítása. Ő maga is azért dolgozik, hogy a fizikai, érzelmi és mentális egészség háromszögével kapcsolatos események mindenki számára elérhetőek legyenek az EU-ban, határokon átívelő, egyenlő esélyekkel. Lelkesedését a Wellbeing Szövetség találkozójának résztvevői is érzékelték, hiszen István felajánlotta segítségét az előremutató, szakmai tervek, ötletelések megvalósításának tekintetében.


Az online találkozók sora után a Wellbeing Szövetség az elkövetkező időszakban személyes találkozókat kínál, melyre a szövetség alapítói és frissen megalakult önkéntes csapata várja az érdeklődőket.


A felmerülő kérdéseket a kommunikacio@wellbeingszovetseg.hu e-mail címre várjuk.

Szeretettel várunk az őszi eseményeinkre, valamint rövidesen induló Jóllét Mentor és Jóllét Nagykövet képzéseinkre!


Szerző: Vozáry-Filep Katalin

integratív mentálhigiénés szakember, Wellbeing Szövetség kommunikációs és ügyfélkapcsolati szakértő

79 views0 comments
bottom of page